Minden amit a sárkányhajóról tudni lehet…

Mi is az a sárkányhajózás?

A sárkányhajó egy olyan speciális, hagyományos terv alapján megépített 12,5 m hosszú  hajó, melyet elöl sárkányfej, hátul pedig sárkányfarok díszít.

A versenyeken 18-20 lapátos két oldalt arccal előre ülve egytollú lapáttal, egy dobos adta ütemre és egy kormányos irányításával hajtja előre a hajót.

A dobos háttal a menetiránynak ülve elől foglal helyet, a kormányos pedig hátul a hajó farában áll és a rögzített kormánylapáttal kormányoz.

Az eddig leírtakból is kiderül, hogy a sárkányhajózás egy olyan közösség teremtő és fejlesztő sport, amelyben egyszerre, egy célért több mint 20-an küzdenek. Egy legénység 2 labdarugó csapatnyi emberből áll. A sárkányhajózást Magyarországon a Magyar Sárkányhajó Szövetség fogja össze.

Célunk, hogy Magyarországon létrejöjjön a társadalom minden rétegét átfogó (diákok, aktív dolgozó emberek, sportolók) szabadidős tevékenységként, vagy akár sportágként is ezt választó emberek közössége.

 A fenti célok megvalósításáért, a sportág érdekében tett minden erőfeszítést és kezdeményezést, eddig is és a jövőben is támogatunk, támogatni fogunk!

A sárkányhajózás története

A Sárkányhajó sportág Dél-Kínából származik. Több mint 2000 éves története Qu Yuan legendájához kapcsolódik. Qu Yuant a kínaiak által nagyon szeretett költőt és államférfit hamis vádak alapján, pusztán féltékenységből hazaárulással vádolták és száműzték. A korrupt Chu Királyság Kormánya elleni végső tiltakozásaként a Mi Lo folyóba vetette magát. A kínaiak soha nem felejtették el ezt a kétségbeesett, de hősies tettet. A halászok azért versenyeztek, hogy megtalálják a holttestét, mielőtt a halak felfalják, doboltak, lapátjaikkal ütötték a vizet és rizsgombócokat szórtak bele, hogy eltereljék azokat. Innen ered a hagyomány és Kínában azóta is minden évben – az ötödik holdhónap 5. napján – megtartják a sárkányhajó ünnepet, amely nemcsak vízi versenyt, de hatalmas ünnepséget, színpompás felvonulást is jelent.
Egy-egy ázsiai vagy óceániai sárkányhajó fesztiválon több száz hajó küzd egymással és több ezren szurkolnak nekik.

Eltekintve attól hogy, néhány európai sportoló már korábban részt vett ilyen versenyeken, a kontinensünkön csak a 80-as évek végén kezdett ismerté válni a sportág. Az első sárkányhajótestek a hongkongi és szingapuri utazási irodákon keresztül érkezetek Európába.

1982-ben mutattak be először ilyen hajót Duisburgban és 1987-ben a kajak-kenu VB kísérő programjaként szerepelt bemutató versenyként.

A következő jelentős állomás volt 1989, amikor a hamburgi kikötő születésének 800. évfordulóján szerepelt a sárkányhajózás az ünnepi programban.

1990-ben megalakult az Európai Sárkányhajó Szövetség (EDBF), amely 1992-ben a belgiumi Hazewinkelben rendezte meg az első európai klub legénységek közötti Sárkányhajó EB -t, majd ezt követően minden évben (Schwerin, Berlin, Nottingham, Silkeborg, Duisburg) megtartották 1997-ig.

1996-ban Silkeborgban párhuzamosan az európai klub legénység EB-vel, lezajlott az első majd 1997-ben Duisburgban a II., 1998-ban Rómában a III. Nemzetek Közötti Sárkányhajó EB is.

 1998-tól páros években nemzetek között, páratlan években a klubok között tartanak EB -t.

A Nemzetközi Sárkányhajó Szövetség (IDBF) 1991-ben alakult.

Az első Sárkányhajó VB -t Kínában rendezték 1995-ben, a másodikat 1997-ben Hong-Kongban, a harmadik pedig 1999-ben Nottinghamben került lebonyolításra.

 1998-tól páros években klubok között, páratlan években a nemzetek között tartanak VB-t.

A sportág történelmében nagy mérföldkőnek számít 2007. április 27-e, amikor az AGFIS/GAISF elismerte a sárkányhajózást önálló sportágként és képviselőjét az IDBF-et felvette tagjai közé.

 Részlet a Magyar Sárkányhajó Szövetség honlapjáról.

Sárkányhajózással kapcsolatos linkek

Sárkányhajózás

Sárkányhajó fesztiválok

Magyar Sárkányhajó Szövetség – (FB oldal)

Magyar Kajak-Kenu Szövetség (Sárkányhajó)

Magyar Olimpiai Bizottság (Sárkányhajó)